Jedzenie śniadań na mieście jest coraz popularniejsze również we Wrocławiu. Dziesiątki restauracji i kawiarni otwiera się we wczesnych godzinach porannych, by przyciągnąć stawiającą na nogi aromatyczną kawą wszystkich tych, którzy zgadzają się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Prezentujemy kilka wrocławskich lokali, które uchodzą za najmodniejsze właśnie przed południem, ze względu na serwowane śniadania.
Charlotte – chleb i wino
Bisto Charlotte przez ostatnie kilka lat zdobyło bardzo dużą popularność przede wszystkim ze względu na wizerunek "hipsterskiego" lokalu. Obecnie Charlotte to sieć trzech niewielkich piekarnio – kawiarni, które znajdują się w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu. Do wrocławskiego lokalu przy ul. św. Antoniego warto wpaść nie tylko ze względu na wiążący się z nim prestiż, ale przede wszystkim z powodu doskonałego pieczywa.
Chleby i bagietki od początku do końca są wytwarzane na miejscu, wyrabiane na ekologicznym zakwasie o wydłużonym czasie fermentacji i wypiekane kilka razy dziennie. Jest to gwarantem świeżości i jakości tego znakomitego pieczywa. Lokal serwuje proste śniadania, składające się z pieczywa, masła, konfitur i czekolad. Można też zamówić do śniadania jajko, lampkę wina musującego i, oczywiście, kawę.
French Connection – na słodko i po francusku
French Connection to naleśnikarnia położona na trzecim piętrze CH Renoma. Menu obejmuje imponujący wybór nadziewanych francuskich naleśników, ale również zdrowych koktaili i sałatek. Ceny są niewygórowane, a wystrój i obsługa na bardzo wysokim poziomie. Największym atutem restauracji jest lokalizacja i godziny otwarcia – z pewnością wielu gości lokalu to osoby pracujące w centrum Wrocławia, którym zależy na szybkiej realizacji zamówienia.
Restauracja Monopol – smak luksusu
Do niezawodnych restauracji w centrum Wrocławia, gdzie zawsze możemy liczyć na najwyższej jakości śniadanie, należy położona na parterze hotelu o tej samej nazwie Restauracja Monopol. W tygodniu śniadania podawane są tu już od godziny 6.30, natomiast w weekendy od 7.30. W menu restauracji dominuje polska tradycja kulinarna, a potrawy opierają się przede wszystkim na sezonowych składnikach. Nie brakuje pozycji przeznaczonych dla wegetarian i osób uczulonych na gluten. Ekskluzywny wystrój i jasne wnętrze restauracji sprawiają, że jest to świetne miejsce na rozpoczęcie dobrego dnia.
Mleczarnia – śniadanie naszej babci
Jeśli masz ochotę na śniadanie, które pachnie dzieciństwem i kuchnią Twojej babci, wybierz się do położonej przy ul. Włodkowica klubokawiarni Mleczarnia. Do rodzinnego domu zaprowadzą Cię smaki takich dań, jak jajecznica na maśle, jajko na miękko, twarożek ze szczypiorkiem, kiełbaski z wody, sałatka jarzynowa, owsianka, domowa konfitura... Nie masz czasu na obfite śniadanie na mieście? Zabierz do biura kanapkę na bazie świeżego pełnoziarnistego pieczywa, wędlin, serów i warzyw. Do tego kubek Twojej ulubionej kawy, herbaty lub gorącej czekolady.
Le Chef – konkrety!
Le Chef to nowoczesna restauracja o nieformalnej atmosferze, nieopodal wrocławskiego Rynku. Menu śniadaniowe zawiera kilka mocnych, klasycznych pozycji, wśród których znajdzie się coś dla każdego. Miłośnicy francuskiego "petit dejeuner" z pewnością docenią smak świeżego croissanta i domowej konfitury, natomiast ci, którzy od rana potrzebują dużego zastrzyku energii, wybiorą angielskie śniadanie z kiełbasą, fasolą w pomidorach, dwoma jajkami i wiejskim chlebem. Oprócz tego oczywiście jajecznica, jajko sadzone w chlebie (do wyboru z boczkiem lub bez), chałka z jajkiem, wędliną i sosem serowym. Kawa w zestawie ze śniadaniem kosztuje tylko 5 złotych. W tygodniu śniadania podawane są już od 7 rano.