Restauracje w Warszawie to przede wszystkim mieszanka wpływów różnych regionów Polski oraz innych krajów. To dosyć typowa tendencja jeżeli chodzi o duże miasta, a w szczególności stolice, ze względu na mnogość ludzi oraz kultur. Zarówno kucharze, jak i smakosze mają bardzo duży kłopot ze wskazaniem typowo mazowieckich smaków. Skupmy się w związku z tym na typowych produktach i daniach dla tego regionu.
Wyrób, którego nie można spotkać w innym miejscu to cukierki zwane pańską skórką. Z kolei dania serwowane w restauracjach to przede wszystkim kuchnia staropolska. Najczęściej do tradycyjnych nazw restauratorzy dodają określenia takie jak: „warszawski” czy też „po warszawsku”. W związku z tym w warszawskich restauracjach nierzadko znajdziemy flaki po warszawsku czy warszawską babę. Typowo regionalnych potraw można w szczególności spróbować na Pradze. Warto podkreślić także, że niektóre potrawy dostępne są tylko w konkretnych miejscach Warszawy, z którymi z resztą są bezpośrednio kojarzone. Jako przykład można podać rurki z kremem dostępne na Rondzie Wiatraczna oraz rosół z wkładką serwowany w Czerniakowie.
Każdy znajdzie w warszawskich restauracjach coś dla siebie. Skupmy się najpierw na miejscach, gdzie za danie główne możemy zapłacić poniżej 20 zł. Tel-Aviv Delicafe to restauracja, która mieści się na ulicy Poznańskiej 11 i serwuje dania wegetariańskie i wegańskie, pozbawione glutenu (na życzenie można jednak dostać tradycyjne pieczywo lub krowie mleko). Kolejnym miejscem, gdzie można zjeść danie główne poniżej 20 zł jest Namaste India na Nowogrodzkiej 15, która oferuje indyjskie menu. Smakosze wietnamskiej kuchni mogą znaleźć coś dla siebie w restauracji Toan Pho na ulicy Chmielnej 5/7. Natomiast amatorzy polskich dań mogą zamówić jedzenie poniżej 20 zł w jednej z wielu pierogarni Zapiecek.
Restauracje, które proponują dania główne w przedziale od 20 do 40 zł to m.in. El Popo, którą można znaleźć na ulicy Senatorskiej 27. El Popo specjalizuje się w kuchni meksykańskiej. Kolejnym miejscem jest Trattoria Rucola mieszcząca się na Francuskiej 6, która proponuje swoim klientom kuchnię włoską. Amatorzy sushi oraz dań japońskich mogą zjeść w Sushi Zushi na ulicy Żurawiej 6/12. A koneserzy jedzenia typowo góralskiego mają możliwość skosztowania potraw tej kuchni w restauracji Karpielówka mieszczącej się na Indiry Gandhi 11.
Gdzie możemy zjeść w przedziale 40-60 zł? Na przykład w restauracji o oryginalnej nazwie Pędzący Królik, na ulicy Moliera 8, gdzie znajdziemy dania kuchni włoskiej, francuskiej i polskiej. Amatorzy dań staropolskich, a w szczególności dziczyzny, mogą znaleźć coś dla siebie w Restauracji Przy Zamku, mieszczącej się na Placu Zamkowym 15/19.