Tamka 43
Restauracja Tamka 43 znajduje się w centrum Warszawy, w modernistycznym budynku, w którym mieści się również Narodowy Instytut Fryderyka Chopina. Jest to miejsce nowoczesne, a zarazem bezpretensjonalne.
Wnętrze restauracji jest bardzo dobrze oświetlone, a w wystroju dominuje cegła oraz drewno. W sąsiedztwie Tamki 43 znajduje się barokowy pałac Ostrogowskich, który dodatkowo podkreśla wyjątkowy klimat dzielnicy Powiśle. Menu restauracji Tamka 43 zawsze jest krótkie i bardzo często ulega zmianie. Jest to spowodowane tym, że kucharze przygotowują potrawy na bazie najświeższych, sezonowych produktów.
Za danie główne należy zapłacić od 60 zł, a górna granica często przekracza 100 zł. Co więc zamówić? Godne polecenia są m.in. dziki turbot z porem i wędzonym mlekiem czy mleczna cielęcina ze szparagami i czarną truflą. Bardzo ciekawe są także propozycje przystawek. W menu można znaleźć takie pozycje jak: foie gras z kaszanką i jabłkiem, a także krem z rukwi wodnej z płynnym żółtkiem. Jeśli chodzi o deser warto skusić się na pieczonego buraka z granite szczawiowym czy też rabarbar z pianą truskawkową i śniegiem jogurtowym. W restauracji dostępne jest również osobne lunch menu, w ktorym króluje tatar z polędwicy wołowej z żółtkiem, krem ze szpinaku z jajkiem w koszulce, a także dorsz z borowikiem i czosnkiem niedźwiedzim.
Szczegóły miejsca
Dodaj swoją opinię
Oceny i opinie
-
Wysoka jakość pięknie podawanych potraw urzekła nie tylko Michelin, ale i mnie. NIesamowita lokalizacja, piękne widoki i super atmosfera, to wszystko przyciąga, warto odwiedzić to miejsce, jeśli jest się w okolicy.
-
Tanio nie jest, ale jak smacznie! polecam
-
Cielęcina naaajlepsza, absolutnie lepszej nie jadłem. Miejsce bardzo w porządku, wystrój i klimat są super, obsługa na poziomie i warto przyjść wcześniej, kiedy mniejszy ruch.