Francuska kuchnia to jedna z najbardziej znanych europejskich nurtów kulinarnych. Nie tylko od wieków wywiera wpływ na tradycję kulinarną innych krajów Europy, ale też coraz częściej stanowi przedmiot zainteresowania polskich szefów kuchni i restauratorów. Kuchnia francuska to nie tylko żabie udka, ślimaki, sery i wino. Od lat we francuskiej tradycji kulinarnej kształtuje się podział na haute cuisine – wyrafinowane, drogie dania – i nouvelle cuisine, czyli lekką, zdrową kuchnię opartą na prostych recepturach. W Warszawie, podobnie jak w innych europejskich miastach, nie brakuje restauracji specjalizujących się w tradycyjnych daniach kuchni francuskiej. Poniżej przedstawiamy te najbardziej godne polecenia.
Brasserie Warszawska
Historia tego lokalu sięga lat siedemdziesiątych, kiedy jadali tu budowniczy Pałacu Kultury i Nauki. Z tego czasu została tu zabytkowa tablica menu z 1979 roku. W oparciu o tradycję dobrej francuskiej kuchni powstało tu miejsce wyjątkowe, stawiające na elegancję, prostotę i wysoką klasę. Położona przy ul. Górnośląskiej, nieopodal Sejmu, jest idealnym miejscem na biznesowy lunch czy elegancką kolację. Codziennie zmieniające się menu zawiera najważniejsze dania wyrafinowanej kuchni francuskiej, przygotowane w oparciu o świeże, wysokiej jakości składniki.
L'Arc Varsovie
Jeśli masz ochotę spróbować najlepiej przyrządzonych owoców morza, koniecznie wybierz restaurację L'Arc Varsovie. Ta elegancka i przytulna restauracja specjalizuje się w najwyższej jakości potrawach z owoców morza, takich jak mule z galangalem, ostrygi zapiekane ze szpinakiem, homar z kawiorem czy krewetki. Choć owoce morza to najbardziej obszerna część menu, nie brakuje tu innych tradycyjnych francuskich potraw, jak zupa cebulowa, ślimaki, foie gras, małże św. Jakuba czy pierś z kaczki sous vide.
La Fromagerie
La Fromagerie przy ul. Burakowskiej to królestwo miłośników serów. W ofercie restauracji znajdują się chyba wszystkie gatunki serów z całego świata, a przede wszystkim ze słynącej z nich Francji. Deska serów, lampka francuskiego wina i świeżo upieczona bagietka, a także aromatyczne wędliny, sosy i konfitury – to wszystko, co potrzebne do uzyskania wyjątkowej mieszanki smaków we francuskim stylu. Spośród wielu starannie selekcjonowanych serów, na deski La Fromagerie trafiają tylko te wytwarzane zgodnie z tradycyjną recepturą przez lokalnych producentów. Dzięki temu możemy tu poznać prawdziwy, oryginalny smak serów z różnych regionów Francji.
La Rotisserie
W tej eleganckiej restauracji na warszawskim Starym Mieście menu zmienia się w zależności od pory roku, tak, aby wykorzystywać wyłącznie sezonowe składniki. Dba o to szef kuchni Paweł Oszczyk, laureat nagrody "Prix du Chef de l'avenir - Kucharz Przyszłości", spod rąk którego wychodzą prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. O właściwy dobór win dba z kolei Mistrz Sommelierów 2012 i 2013 Andrzej Strzelczyk. Przy tak dobranej kadrze nie ma co się obawiać o jakość dań, wśród których znaleźć można zarówno tradycyjne potrawy kuchni francuskiej, jak i nowatorskie połączenia.
Charlotte
Zwolennicy nouvelle cuisine gromadzą się raczej w niewielkim bistro Charlotte przy Placu Zbawiciela. Nie znajdziemy tu ciężkich dań głównych, zapiekanych mięs czy drogich dań z owoców morza. Tu menu opiera się o wytwarzane na miejscu, pyszne pieczywo na domowym zakwasie. Możemy tu zjeść pyszne, lekkie śniadanie lub lunch, skomponowany ze świeżych bułek i bagietek, domowych konfitur, słodkich kremów, kawy lub lampki wina. Kanapki są tu podawane na zimno i na gorąco. Specyficzną atmosferę lokal zawdzięcza ustawionemu na środku dużemu stołowi, który sprzyja zawieraniu znajomości lub po prostu umila samotny posiłek.