Magda Gessler jest znaną polską restauratorką – współwłaścicielką kilkunastu, cieszących się popularnością restauracji. „Kuchenne rewolucje” to program telewizyjny, który znacząco przyczynił się do wzrostu popularności i rozpoznawalności pani Gessler. W czym tkwi sekret tętniącej życiem restauracji? Oczywiście w serwowanych tam daniach, miłej obsłudze oraz odpowiednim wystroju wnętrz. Zajrzyjmy więc do kilku restauracji Magdy Gessler i przekonajmy się na czym polega ich czar.
Dom Restauracyjny Krokodyl
Znajduje się w sercu Starego Miasta. Można tu zjeść porządny obiad, wpaść na kawę czy nawet zorganizować wesele. Za danie główne zapłacimy około 60 zł. Szczególnie polecany jest śledź na pumperniklu oraz kaczka z rozmarynem. Trzeba mieć jednak na uwadze serwis doliczany do rachunku (10%). Informacje o lokalu oraz menu znajdują się na stronie: www.krokodyl.com
Restauracja Bellini
Tutaj do pizzy nie dostaniemy zwyczajnego sosu pomidorowego, ale siekane funghi porcini. Zapach świeżych ziół zachęca do schrupania bruschette miste. W ofercie znajdziemy również wyjątkowe menu grzybowe. Średnio za pizze zapłacimy 30zł, a za danie główne 70 zł. Więcej na stronie: www.restauracjabellini.pl
Restauracja AleGloria
Przy placu Trzech Krzyży pani Gessler prowadzi restaurację pełną truskawek i białych gęsi. Dosyć nietypowe połączenie elementów wystroju to zapowiedź tego co znajdziemy na talerzu. Tutaj do przepisów tradycyjnej, polskiej kuchni dworskiej wkradają się nowoczesne dodatki. Warto skusić się na duszoną cielęcinę z szynką parmeńską i szałwią, podawaną na blanszowanym groszku cukrowym z pomidorami (72zł). Rok temu restauracja AleGloria znalazła się w ekskluzywnym przewodniku Michelin Main Cities of Europe 2013 otrzymując 3 sztućce, które oznaczają wyjątkowe wnętrze, atmosferę i obsługę. Informacje na stronie: www.alegloria.pl
Restauracja U Fukiera
Reklamuje się jako najstarsza restauracja w mieście z tradycją sięgającą aż XVI wieku. Obiad jedli tu George Bush, Roman Polański i Sharon Stone. Restauracja jest czynna codziennie od południa do ostatniego gościa. Oprócz malowniczych wnętrz, od progu witają nas zachęcające zapachy z kuchni i przepyszne dania, których smaków nie da się opisać – trzeba ich po prostu spróbować. Warto zamówić tatara, śledzia, rosół, żur czy flaki. Całe menu znajduje się na stronie: www.ufukiera.pl
Słodki, Słony
Cukiernia i restauracja w jednym – idealne połączenie. Po odrobinie słodkości świat wydaje się piękniejszy, a tu wybór może przyprawić o zawrót głowy. Tort orzechowy, truskawkowy, cynamonowy, mazurki, tarty i rolady. To tylko niektóre przysmaki z tzw. „słodkiego menu”. A słone? Tatar, śledź czy babeczki z musem chrzanowym, a ponadto kanapki, omlety, zupy i sałaty. Więcej informacji na: www.slodkislony.pl
Reasumując - w restauracjach Magdy Gessler na pewno zjemy bardzo smacznie i po polsku. Nie są to najtańsze miejsca na restauracyjnej mapie Warszawy i pamiętać należy o doliczanym serwisie, ale dania warte są swojej ceny. Z czystym sumieniem polecamy!