Restauracje BIERHALLE w Polsce
Bierhalle to sieć łączaca restaurację z własnym browarem.
Została założona w Polsce w 2005 roku. Lokale stylizowane są na niemieckie piwiarnie. Znajdują się w galeriach handlowych i na reprezentacyjnych ulicach i placach dużych miast w Polsce. W restauracjach Bierhalle piwo o niepowtarzalnym smaku serwowane jest z własnych warzelni. Nie zawiera stabilizatorów ani konserwantów. Doskonale łączy się z wyśmienitą kuchnią. Całości dopełnia klimatyczny, oryginalny wystrój lokalu i doskonała obsługa. Można tu spróbować pysznych potraw i jedynego w swoim rodzaju piwa produkowanego na miejscu. Do wyboru jest ponad 10 rodzajów o rozmaitych aromatach i walorach smakowych. Są to piwa ciemne , jasne , pszeniczne, , dolnej i górnej fermentacji.
Sztandarowym daniem restauracji jest golonka z pieca, której smak doskonale komponuje się z piwem. Godne polecenia są też m.inn. Placek piwosza-ziemniaczany z gulaszem piwnym, czy żeberka w sosie BBQ. W karcie są też schabowy, sznycle ,steki i pierogi, czyli to co najlepiej komponuje się z piwem.
W ramach sieci działa w Polsce 7 browarów, które zaopatrują firmowe restauracje w niefiltrowane i niepasteryzowane piwo. Browary te cechują się unikalnymi warzelniami. Kotły do produkcji piwa i kadzie filtracyjne wykonane są ze szkła borokrzemowego. Dzięki tej technice można obserwować z zewnątrz proces warzenia piwa .Piwo Bierhalle produkowane jest na oryginalnych ,niemieckich recepturach z 1516 roku, według których do produkcji używa się tylko 4 składników: wody, drożdży, słodu i chmielu. Największą popularnością cieszą sie piwa: Bierhalle Altbier, Bierhalle Marcowe,Pils, Dunkel i Weizen.
Dla koneserów oryginalnych smaków i ciekawych miejsc restauracje Bierhalle są jak najbardziej godne polecenia. Szukać ich należy np. w Warszawie w Galerii Arkadia przy ul. J.Pawła II 82, przy Nowym Świecie 64, na Hali Koszyki, w Poznaniu w Galerii Posnania czy w Krakowie na Małym Rynku 7.
Pełną listę lokali znajdziemy na stronie restauracji Bierhalle.