Warszawa

Kultowe dania polskie

Ile regionów, tyle przepisów na te same polskie, specjały. Na początek spróbujcie żuru (na prawdziwym zakwasie), flaków i grzybowej. Jeśli po takich rarytasach będziecie mieli ochotę na więcej, musicie skosztować zimnych nóżek, śledzia w śmietanie, tatara albo sałatki jarzynowej z majonezem. A to dopiero przystawki – absolutne minimum! 

Dania główne to prawdziwe "niebo w gębie". Kotlet schabowy w panierce z ziemniaki i smażoną kapustą – to pierwsze co przychodzi do głowy. A przecież koniecznie spróbować trzeba również pierogów z kapustą i grzybami, z mięsem lub na słodko z jagodami. Gołąbki też robią furorę! Nie trudno zauważyć, że częstym składnikiem w polskich daniach jest kapusta – a jeśli o niej mowa, to nie można wyjechać z Polski nie znając smaku bigosu. Zbliżamy się do dań mięsnych i drobiowych: polędwiczki wieprzowe, eskalopki z cielęciny, pieczona kaczka lub gęś. Z pewnością pokochacie te smaki.  

Do sycących i apetycznych dań głównych można dobrać wedle uznania: kaszę gryczaną, kluski, ogórki kiszone lub zsiadłe mleko. Kolejnym tematem wartym poruszenia są polskie wędliny, kiełbasy oraz pieczywo, koniecznie ciemne i żytnie. Tradycyjne metody wędzenia dymem np.: z jałowca, pozwalają wydobyć z mięsa niesamowite smaki – spróbujcie chociażby suchej kiełbasy krakowskiej, pasztetów lub dziczyzny.   

Po tak obfitym obiedzie należałoby spokojnie usiąść i sięgnąć po deser. W tej dziedzinie królują ciasta. Najpopularniejsze drożdżowe i kruszone, a także rozmaite rolady (z makiem czy owocami), pierniki, makowce lub jabłeczniki. Do tego koniecznie herbata. A jeśli mamy ochotę na coś mocniejszego, to polską specjalnością są czyste wódki i miody pitne (niestety coraz rzadsze, gdyż wypierane są przez piwo). Najpopularniejsza jest Żubrówka - do każdej butelki dodawane jest źdźbło trawy z Puszczy Białowieskiej, co sprawia, że smak jest o wiele bogatszy. Nie zawiedziecie się również próbując licznych odmian nalewek czy likierów.   

Gdzie można spróbować takich rarytasów? Na pewno w każdym polskim domu. Jeśli jednak nie macie możliwości udania się na rodzinny i swojski obiad, mamy kilka propozycji. Najpewniej wybrać się do jednej z restauracji Magdy Gessler (www.magdagessler.pl) lub do Chłopskiego Jadła (www.chlopskiejadlo.pl). Te restauracje można znaleźć w większych miastach całej Polski. To jednak nie jedyna możliwość, ponieważ w prawie każdej miejscowości znajduje się restauracja, która serwuje coś tradycyjnie polskiego. Możecie być pewni, że czekają tam na Was niesamowite smakowe doznania.

Zapiecek

Zapiecek

ul. Krakowskie Przedmieście 55
ul. Świętojańska 13
ul. Freta 1
ul. Freta 18
ul. Nowy Świat 64
Al. Jerozolimskie 28


Warszawa

Popołudnie przy kawie...

Flaming&Co

Flaming&Co

Ciepłe, szykowne, białe wnętrza. Białe fotele, krzesła,…
Endorfina Foksal

Endorfina Foksal

Restauracja Endorfina mieści się w wyjątkowo pięknym Pałacu…
Café Lorentz

Café Lorentz

Café Lorentz to prawdziwy miejski ogród w centrum Warszawy.…
Zobacz więcej

Artykuły

Senses Restaurant

Senses Restaurant

Przewodnik Michelin to wydawana od ponad stu lat pozycja mająca…
zobacz inne