Ile regionów, tyle przepisów na te same polskie, specjały. Na początek spróbujcie żuru (na prawdziwym zakwasie), flaków i grzybowej. Jeśli po takich rarytasach będziecie mieli ochotę na więcej, musicie skosztować zimnych nóżek, śledzia w śmietanie, tatara albo sałatki jarzynowej z majonezem. A to dopiero przystawki – absolutne minimum!
Dania główne to prawdziwe "niebo w gębie". Kotlet schabowy w panierce z ziemniaki i smażoną kapustą – to pierwsze co przychodzi do głowy. A przecież koniecznie spróbować trzeba również pierogów z kapustą i grzybami, z mięsem lub na słodko z jagodami. Gołąbki też robią furorę! Nie trudno zauważyć, że częstym składnikiem w polskich daniach jest kapusta – a jeśli o niej mowa, to nie można wyjechać z Polski nie znając smaku bigosu. Zbliżamy się do dań mięsnych i drobiowych: polędwiczki wieprzowe, eskalopki z cielęciny, pieczona kaczka lub gęś. Z pewnością pokochacie te smaki.
Do sycących i apetycznych dań głównych można dobrać wedle uznania: kaszę gryczaną, kluski, ogórki kiszone lub zsiadłe mleko. Kolejnym tematem wartym poruszenia są polskie wędliny, kiełbasy oraz pieczywo, koniecznie ciemne i żytnie. Tradycyjne metody wędzenia dymem np.: z jałowca, pozwalają wydobyć z mięsa niesamowite smaki – spróbujcie chociażby suchej kiełbasy krakowskiej, pasztetów lub dziczyzny.
Po tak obfitym obiedzie należałoby spokojnie usiąść i sięgnąć po deser. W tej dziedzinie królują ciasta. Najpopularniejsze drożdżowe i kruszone, a także rozmaite rolady (z makiem czy owocami), pierniki, makowce lub jabłeczniki. Do tego koniecznie herbata. A jeśli mamy ochotę na coś mocniejszego, to polską specjalnością są czyste wódki i miody pitne (niestety coraz rzadsze, gdyż wypierane są przez piwo). Najpopularniejsza jest Żubrówka - do każdej butelki dodawane jest źdźbło trawy z Puszczy Białowieskiej, co sprawia, że smak jest o wiele bogatszy. Nie zawiedziecie się również próbując licznych odmian nalewek czy likierów.
Gdzie można spróbować takich rarytasów? Na pewno w każdym polskim domu. Jeśli jednak nie macie możliwości udania się na rodzinny i swojski obiad, mamy kilka propozycji. Najpewniej wybrać się do jednej z restauracji Magdy Gessler (www.magdagessler.pl) lub do Chłopskiego Jadła (www.chlopskiejadlo.pl). Te restauracje można znaleźć w większych miastach całej Polski. To jednak nie jedyna możliwość, ponieważ w prawie każdej miejscowości znajduje się restauracja, która serwuje coś tradycyjnie polskiego. Możecie być pewni, że czekają tam na Was niesamowite smakowe doznania.