Na mapie Warszawy znajduje się wiele słodkich przystanków. Fani czekolady i innych słodkości na pewno zaspokoją tu swoje kubki smakowe...
W chłodne dni szczególnie sprawdza się gorąca czekolada, przyrządzana według tradycyjnej receptury Wedla albo z dodatkiem alkoholu. W zabytkowej kamienicy przy ul. Szpitalnej 8 mieści się Pijalnia Czekolady Sklep Staroświecki. Tutejsze wyroby czekoladowe smakują równie dobrze jak wyglądają. W ofercie znajdują się m.in.: praliny, trufle, figurki z czekolady, torciki wedlowskie, kremy czekoladowe, alkohole… Można tu także zjeść śniadanie, wypić pyszną kawę lub herbatę, a nawet kupić spersonalizowane słodkości. Wnętrze kawiarni urzeka klimatem wprost z innej epoki. Łatwo przenieść się w czasie i wyobrazić sobie początki działalności Wedla, które przypadają na rok 1851.
Obowiązkowo trzeba również spróbować wyrobów A.Blikle. Pod adresem Nowy Świat 35 znajduje się firmowa cukiernia, która działa tu nieustannie od 1869 roku! Blikle to polska tradycja i świetna jakość wyrobów. Od pokoleń warszawiacy przychodzą tu na znakomite pączki, ciasta i inne desery. W lokalu znajdują się także Delikatesy Blikle, gdzie kupić można m.in. świeże wędliny i produkty garmażeryjne.
Trochę krótszą tradycję ma Cukiernia Sowa, która powstała w 1945 roku. W Warszawie znajduje się kilka lokali tej lokalnej sieci, ale najwygodniej usytuowany jest ten przy ul. Chmielnej 11. Cukiernia może poszczycić się wyśmienitymi tortami, ciastami, konfiturami własnego wyrobu oraz świeżym polskim pieczywem.
Tuż obok, na ulicy Chmielnej 13, mieści się mały, niepozorny lokal należący do Cukierni Pawłowicz. Przez okienko wyglądają miłe Panie sprzedające świeże, gorące paczki i drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami. Miejsce to już obrosło w legendę i przed okienkiem zawsze gromadzi się kolejka do pysznych słodkości. Ciekawscy mogą też obserwować proces przygotowywania wypieków prze szklaną ścianę. Na uwagę zasługuje również sklep Specjały Regionalne (Nowy Świat 44). Najwyższej jakości produkty pochodzą tu z różnych regionów Polski. Sklep oferuje polskie miody, konfitury, wypieki, soki owocowe. Można tu też zakupić nabiał, ryby, wędliny, pieczywo, produkty zbożowe oraz warzywa i owoce.
Przy ul. Mokotowskiej 45 znana polska restauratorka, Magda Gessler, prowadzi cukiernię-restaurację Słodki, Słony. Miejsce to zwraca na siebie uwagę już samym wystrojem, bo prócz talentu kulinarnego, pani Gessler ma znakomite wyczucie stylu. Można skosztować tu przeróżnych ciast. Do wyboru są np.: tradycyjne baby, polskie mazurki, torty, drożdżówki, eklery, napoleonki. Z kolei w ofercie na słono znajdują się kanapki, zupy, omlety, a także dania główne.
Po kolorowe, fantazyjne cukierki warto udać się do Manufaktury Cukierków na Nowym Świecie 21. Odbywają się tu pokazy produkcji słodyczy, które na pewno przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jest to słodka i bajeczna przestrzeń.
Trochę dalej, bo po drugiej stronie Wisły, przy Al. Zwycięzców 23, powstała urocza, cukiernia Lola‘s Cupcakes. To nowe miejsce na mapie słodkości Warszawy, bo działa dopiero od 2010 roku, nie umniejsza to jednak jego znaczenia. Specjalizuje się w pięknie zdobionych babeczkach. Jego właścicielka tworzy przepyszne, małe dzieła sztuki. Wiele osób korzysta z usług cukierni zamawiając tematyczne wypieki. Zdobienia nie mają żadnych granic. Ciężko opisać – najlepiej zobaczyć i oczywiście spróbować.
W upalne dni koniecznie trzeba wybrać się na warszawski Mokotów, żeby spróbować lodów w Malinovej (al. Niepodległości 130). Niektórzy twierdzą, że to najlepsza lodziarnia w Warszawie. Malinova oferuje wiele wyszukanych smaków, które co jakiś czas zastępowane są innymi. Podaje się tu także desery i pyszną kawę. W okresie letnim kolejki są tu ogromne, ale wszyscy wychodzą z zadowolonymi minami. Plusem jest również część kawiarniana, w której można spokojnie zjeść zamówiony deser.
A jeśli ktoś znajdzie się w okolicy Placu Zbawiciela to koniecznie powinien odwiedzić Charlotte – cukiernię, która oferuje francuskie smaki . Plac Zbawiciela to jedno z najważniejszych miejsc alternatywnej części stolicy. Charlotte jest wręcz oblegana, w szczególności przez młode osoby. Cała kuchnia opiera się na francuskich recepturach oraz ekologicznych produktach, a podstawą posiłków jest wypiekane na miejscu pieczywo. Serwuje się tu znakomite śniadania i lunche. Na słodko można zamówić tartę, słynne ciasteczka macaroons, musy, sernik, kremy czekoladowe i konfitury według domowych receptur. Do tego lampka wyśmienitego francuskiego wina, dobre towarzystwo i nic już więcej nie potrzeba!