Jesteście ciekawi co nowego na kulinarnej mapie Warszawy? Sprawdźcie z nami gdzie w stolicy warto wybrać się ze znajomymi na kawę lub drinka, a gdzie na rodzinny obiad.
Resturacja Besamim została zlokalizowana w pięknym, nowoczesnym gmachu Muzeum Historii Żydów Polskich (Anielewicza 6). Prosty, nowoczesny wystrój nie przytłacza i pozwala w pełni skupić się na delektowaniu posiłków. Restauracja specjalizuje się w kuchni żydowskiej ( w tym także w izraelskiej) i bazuje na produktach należących do listy zatwierdzonej przez Naczelnego Rabina Polski czyli w pełnej zgodności z wszelkimi zasadami koszerności. Skosztujemy tu również dań kuchni polskiej, włoskiej i fusion. Trzech znakomitych kucharzy dba o dozniania kulinarne na najwyższym poziomie. Dania obiadowe podawane są w godzinach 12:00 – 18:00. Codziennie przygotowywane są dwie propozycje na bazie najświeższych produktów o najwyższej jakości. Oprócz sali głównej restauracja składa się także z kafeterii gdzie z kolei oferowane są znakomite desery, świeża kawa oraz śniadania. A jeśli przy okazji zdecydujecie się na zwiedzanie Muzeum Historii Żydów Polskich (polecamy!) to pamiętacje, że bilet upoważnia Was do zniżki w restauracji 10 %.
Od niedawna przy Krakowskim Przedmieściu 64, tuż przy kościele Św. Anny działa restauracja Trzecia Vaza. Wewnątrz stylowego lokalu króluje biel. Założeniem właścicieli było oddanie klimatu przedwojennej stolicy, ale nie zabrakło także nowoczesnego spojrzenia. Tego samego możemy doszukać się w restauracyjnym menu. Zjemy tu kaczkę, wątróbkę w nietypowym połączeniu z malinami, a także rekina. Polecamy śniadania w cenie 10 PLN oraz lunche za około 15 PLN. Dużym atutem Trzeciej Vazy są również ogromne okna, które pozwalają gościon obserwować tątniące życiem Krakowksiego Przedmieście - jedną z najpiękniejszych arterii miasta.
Zwolennicy kuchni gruzińskiej na pewno ucieszą się z propozycji resturacji Gruzja. Restauracja mieści się w pięknej zabytkowej kamienicy w głębi podwórka przy ulicy Chmielnej 5. Właściciele i cała załoga pchodzą z Kakukazu i zapewniają, że ich kuchnia jest pełnym odwzorowaniem przysmaków podawanych w ich rodzinnych rejonach. Wyczuwalna gościnność i wspaniałe dania tworzą razem jedną z najciekawszych kulinarnych przestrzeni w mieście. W lato czynny jest piękny taras, a zimą można cieszyć się przytulnym wnętrzem z nutą kaukazkiego stylu. Zapraszamy na chaczapurii, charczo, bakłażany i wyśmienite gruzińskie wino!
Bistro 8 i pół (Nowogrodzka 10) to kolejne nowe miejsce tym razem z wyborną kuchnią śródziemnomorską. Spodziewać można się przede wszystkim dań z ryb i owoców morza w najlepszym wydaniu. W lokalu dostępne będą również desery przygotowywane przez cukiernię Misianka. Wnętrze jest jasne, przyjazne, a na parapetach rozłożono mnóstwo poduszek. Idealne na miłe popołudnia lub leniwe poranki.
Spragnionych rozrywki zapraszamy na Nowy Świata 6/12, gdzie od sieprnia działa nowy Zamieszanie Cocktail Bar należący do właścicieli lokalu Cuda na Kiju. Zamieszanie to towarzyska przestrzeń, gdzie przy najlepszych drinkach i muzyce można oddać się hedonistycznej zabawie. Wrażenie robi stylowy wystrój i oczywiście najlepsze drinki oraz cocktaile przygotowywane według spcejalnych receptur. Wszystkie wcześniej kierowane są do chłodni gdzie leżakują i nabierają niespotykanych, głębokich smaków. Następnie kapslowane w butelkach czekają na gości w wiadrach pełnych lodu. Co powiecie na Gin infuzowany rozmarynem z limonką, zieloną herbatą i słodkim wermutem?
Z kolei po Moijto w różnych odłonach warto wybrać się do kubańskiego baru – Leniviec Mojito Embassy, który działa w sąsiedztwie swojej starszej siostry- klubokawiarni Leniviec.
Na pyszną kawę, gofra i pogaduchy zapraszamy do kawiarni Filiżanka (Zgoda 3). Miejsce jest małe, ale bardzo przytulne. Oprócz słodkości zjemy tu także dania kuchni włoskiej.