Lato, słoneczna pogoda, wysokie temperatury – w takie dni mamy największy apetyt na lodowe przyjemności. Nic bowiem nie ochłodzi lepiej niż wyśmienite lody do wyboru w przeróżnych smakach i kombinacjach! Gdzie warto wybrać się na lody w stolicy? Na warszawskich ulicach co krok spotkamy cukiernie i kawiarnie, które oferują lody stworzone według własnych, wyjątkowych receptur. My polecamy sześć według nas najlepszych lodziarni, które zafundują waszym podniebienion prawdziwą lodową ucztę!
Lody U Hodunia (Nowomiejska 9) to kultowa lodziarnia zlokalizowana na Starym Mieście. Niekórzy twierdzą, że najlepsza w tej okolicy. Właściciele oferują wiele smaków do wyboru. Naszą uwagę zwróciły lody cedrowe oraz gianduja. Oprócz typowych lodów w wafelku można także zamówić deser. W upalne dni ustawiają się tu długie kolejki, ale warto odczekać chwilkę, żeby w nagrodę skosztować gęstych, śmietanowych lodów Hodunia.
Malinova (Al. Niepodległości 130) to nasza kolejna propozycja. Lodziarnia nie ma sobie równych . To miejsce z przedwojenna tradycją, bazujące na najwyższej jakości naturalnych produktach. Nie wyczujecie tu chemicznych "ulepszaczy". Do wyboru jest bardzo wiele smaków. Wszystkie wyśmienite, ale zdecydowanym faworytem jest pistacja z kawałkami orzechów! W Malinovej , oprócz lodów w wafelku, w pojemniczku lub na wynos w specjalnym termicznym opakowaniu, można zamówić również desery w różnymi dodatkami, wyśmienitą kawę (polecamy tą z dodatkiem lodów), herbatę i inne napoje. Dość przestronny, jasny lokal umożliwia skonsumowanie deseru przy jednym ze stolików, ale w lato najwięcej osób decyduje się jednak na ławeczki ustawione przed lodziarnią.
Z kolei Lody Na Patyku kochamy za ich bajeczne kształty, zdobienia i kolorowe polewy!Smakują równie dobrze jak wyglądają ,a do tego stworzone są na bazie tradycyjnych receptur. Lody można dostać w różnych warszawskich lokalach , m.in. : O Obrotach Ciał Niebieskich (Leszczyńska 4), Warszawa Powiśle (Kruczkowksiego 3b), Plażowa (przy moście Poniatowskiego) lub Brooklyn Burgers & Wings Warsaw (ul. Nowy Świat 36 oraz Jana Pawła II 18). To zupełnie nowa jakość na "lodowym rynku". Warto spróbować!
Wyjątkowe lodowe desery dostaniecie również na warszawskiej Saskiej Kępie. Koktail Bar Akwarium (Francuska 50/9) to niepozorny lokal, który podbija serca kolejnych lodożerców. Czym szczycą się właściciele? Najlepszymi wyselekcjowanymi składnikami oraz oryginalnymi włoskimi recepturami,a goście Akwarium zdecydowanie potwierdzają tą jakość. Do wyboru jest około 36 smaków-zaczynając od tych tradycyjnych,a kończąc na bardziej wyszukanych.
Niedaleko, bo przy Francuskiej 30 mieści się Budka z lodami należąca do Cukierni Saska. Czynna tylko w okresie letnim (zimą wraca do cukierni), serwuje swoim klientom wyśmienite lody z dodatkami, oparte na wyjątkowej, domowej recepturze. Właściciele nieustannie "szaleją" ze smakami dzięki czemu za każdym razem można natrafić tu na nowe propozycje. Polecamy także mrożone jogurty.
Na koniec powszechnie znane włoskie lody Soprano z automatu, których smak niezaprzeczalnie kojarzy się z wakacjami nad morzem. Punkty Soprano znajdziemy m.in. Przy Nowym Świecie 31.
A jakie są Wasze ulubione lodziarnie w Warszawie?