Warszawa

Medialni kucharze i ich resturacje

Programy kulinarne to jeden ze stałych elementów ramówki telewizyjnej. Jednak obecnie widzom nie wystarcza już tylko gotowanie. Ważne jest też, żeby kucharz był osobą medialną, przebojową i miał w sobie to coś. Polska nie jest w tej kwestii wyjątkiem. Przyjrzyjmy się więc kilku szefom kuchni, których zobaczyć można w polskiej telewizji.

Magda Gessler

To postać niezwykle energetyczna i temperamentna. Jest nie tylko restauratorką, ale i znawczynią dobrego stylu i smaku. Pani Magda zasłynęła swoim niesamowitym programem Kuchenne rewolucje, w którym pomaga źle prosperującym restauracjom wyjść na prostą. Zmienia ich menu, wystrój i klimat, aby stworzyć lokal chętnie odwiedzany przez klientów. Dodatkowo od niedawna możemy oglądać ją również w roli jurora w programie MasterChef, który poszukuje talentów kulinarnych wśród amatorów. Na swoim koncie ma dwie książki kulinarne i od dawna jest stałą felietonistką Wprostu i Polityki. Magda Gessler jest właścicielką kilku świetnych restauracji w Warszawie. Są to między innymi: AleGloria (3 sztućce Michelin), U Fukiera, Biała Gęś, Bellini, Dom restauracyjny Krokodyl, Bistro Masz Gulasz, Polka, Gar Ristorante, Cukiernia i Delikatesy Embassy, Słodki Słony czy Zielnik Cafe. Smaki w restauracjach to przede wszystkim polskie dania przygotowane z produktów regionalnych, które wybierane są z największą starannością. To kuchnia „smaczna jak u mamy”, ale z delikatnym południowym polotem i świeżością.

Michel Moran

To kolejny juror programu MasterChef. Postać niezwykle sympatyczna i znająca się na swoim fachu. Urodził i wychował się we Francji, a doświadczenie zawodowe zdobywał między innymi w Paryżu, Szwajcarii, Luksemburgu i Niemczech. Serca Polaków zdobył za równo swoimi zabawnymi błędami językowymi, jak i niesamowitą restauracją Bistro de Paris. To namiastka Paryża w Warszawie – serwowane są tu doskonałe potrawy kuchni francuskiej. Prestiżu dodaje jej rekomendacja w ogólnoświatowym przewodniku kulinarnym Michelin. Michel Moran napisał również książkę kulinarną – Moje smaki – w której dzieli się z nami przepisami na swoje ulubione potrawy.

Wojciech Modest Amaro

Znany jest z kulinarnego realityshow TopChef (dla profesjonalnych kucharzy), czy od niedawna z programu Hell’s kitchen – Piekielna Kuchnia, w której dał się poznać jako niezwykle wymagający i surowy szef. Nagrodą w programie jest praca w jego niezwykle prestiżowej warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która jako pierwsza restauracja w Polsce została wyróżniona Wschodzącą Gwiazdką w Przewodniku Michelin. Menu Atelier Amaro to przede wszystkim świeże, regionalne produkty, z których przygotowywane są najwyższej jakości potrawy. Wojciech Modest Amaro uczuł się zawodu przy takich światowej klasy kucharzach jak: Alain Ducasse, Yannick Alléno, Ferran Adrià czy Gordon Ramsay. Jest autorem dwóch książek kulinarnych (za jedną z nich otrzymał Grand Prix de Litterature Gastronomique) oraz został odznaczony tytułem Chef d’Avenir.

Robert Sowa

To stały bywalec kącików kulinarnych programów telewizyjnych (Dzień dobry TVN, Pytanie na śniadanie). Od wielu lat Robert Sowa pokazuje nam jak gotować i opowiada o swoich ulubionych smakach. Jak sam mówi jego kuchnia bywa czasem szalona, ale goście to uwielbiają. To również felietonista, autor książek kucharskich (ma ich na swoim koncie aż 12!) oraz członek wielu elitarnych klubów i stowarzyszeń kulinarnych. Obecnie posiada dwie restauracje w Warszawie: Sowa i Przyjaciele – serwującej zarówno kuchnię międzynarodową, jak i polskie tradycyjne dania oraz Meta Disco – miejsce, w którym można spróbować wspaniałych dań i poczuć klimat dawnych lat.

Pascal Brodnicki

To kolejny szef kuchni, prowadzący autorskie programy kulinarne. Pamiętamy go przede wszystkim z programu Pascal po prostu gotuj, w którym uczył nas przygotowywać niesamowite potrawy. Jego pasja do gotowania zaczęła się już w dzieciństwie. Odbywał praktyki zawodowe między innymi we Francji i Nowym Jorku. Zwiedził różne zakątki i poznawał nowe smaki. Specjalizuje się w kuchni francuskiej, za co w 2008 roku został odznaczony nagrodą Le trophée de l‘esprit alimentaire za jej promocję. Obecnie ma na swoim koncie pięć książek kulinarnych i nadal pokazuje nam jak gotować.

Karol Okrasa

Kucharz, autor książki kucharskiej, gospodarz programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Kojarzymy go przede wszystkim z Kuchni z Okrasą, Okrasa łamie przepisy oraz znakomitej serii Smaki czasu z Okrasą, gdzie zapraszał znanych gości i pytał o ich kulinarne preferencje i wspomnienia. Uwielbia polską kuchnię, ale pasja do jedzenia ciągle każe mu szukać nowych smaków. Jest autorem książki kulinarnej Gotuj z Okrasą, zawierającej przepisy prezentowane w jego programach telewizyjnych. Obecnie jest właścicielem warszawskiej restauracji Platter, w której dania traktuje się jak małe dzieła sztuki. To polska kuchnia w nowym wydaniu.

Andrzej Polan

Jego motto życiowe to najlepsze produkty, proste przepisy i genialny smak. Od czterech lat możemy oglądać go w kulinarnym kąciku Dzień dobry TVN, w którym wraz z gośćmi programu przygotowuje wspaniałe i zaskakujące potrawy. Jest również autorem książki kulinarnej Kuchnia Polana w obiektywie Wellmana, zawierającej jego najlepsze przepisy. Od lat pracował w kuchniach najlepszych hoteli w Polsce. Teraz jest szefem kuchni w jednej z warszawskich restauracji – Soul Kitchen (zdobyła tytuł Najlepszej restauracji w 2012 roku). Andrzej Polan zainspirowany jest dawnymi smakami polskiej kuchni i przygotowuje dla nas zachwycające dania, które budzą wspomnienia z dzieciństwa.

Popołudnie przy kawie...

Flaming&Co

Flaming&Co

Ciepłe, szykowne, białe wnętrza. Białe fotele, krzesła,…
Endorfina Foksal

Endorfina Foksal

Restauracja Endorfina mieści się w wyjątkowo pięknym Pałacu…
Café Lorentz

Café Lorentz

Café Lorentz to prawdziwy miejski ogród w centrum Warszawy.…
Zobacz więcej

Artykuły

Senses Restaurant

Senses Restaurant

Przewodnik Michelin to wydawana od ponad stu lat pozycja mająca…
zobacz inne