Kuchnia włoska cieszy się wśród polskich restauratorów niesłabnącą popularnością. Włoskie knajpki wyrastają na krakowskich uliczkach jak grzyby po deszczu. Jednak aby stworzyć dobrą trattorię, stale przyciągającą rzesze miłośników kuchni śródziemnomorskiej, potrzeba nie tylko klasycznych przepisów na pasty i ravioli. Ważny jest kunszt szefa kuchni, oryginalne pomysły, świeże, ekologiczne składniki, ciekawy, niebanalny wystrój. Poniżej opisujemy kilka najlepszych, zdecydowanie godnych polecenia włoskich restauracji w Krakowie.
Amarone
Jeśli szukasz autentycznego klimatu włoskiej uliczki, w Krakowie znajdziesz go tylko w Amarone Ristorante. Na wyjątkowy wystrój składają się jasne wnętrze z przeszklonym dachem, stylowe włoskie podłogi i ściany pokryte bluszczem. Proste włoskie dania przygotowane pod okiem szefa kuchni Radka Marcińczyka przyciągają do tej restauracji tłumy – świeże, ręcznie przyrządzone pasty, ravioli, carpaccio, owoce morza, warzywa i ryby z grilla, a także doskonale przyprawione mięsa. Wśród deserów znajdują się takie klasyki, jak tiramisu z amaretto i malinami, suflet i deska włoskich serów.
Del Papa
Gdyby zapytać znawców o najlepszą włoską restaurację w Krakowie, wielu bez zawahania wskaże Del Papa przy ul. św. Tomasza, trattorię wyróżnioną w 2013 roku w przewodniku Michelin. Ma to swoje uzasadnienie w liczbie gości, którzy wręcz oblegają ten niewielki lokal, zwłaszcza w weekendy. Jeśli odwiedzacie restaurację latem, koniecznie wybierzcie stolik w ogródku – o ile samo wnętrze nie wyróżnia się szczególnie na tle konkurencji, o tyle ogródek pełen bluszczu i doniczek z lawendą w ciągu kilku chwil przenosi gości na słoneczne południe. Co do kuchni – nie brakuje tu niczego, co ważne w typowo włoskim menu. Na szczególną uwagę zasługuje pyszna pizza na cienkim, chrupiącym cieście oraz pasty z warzywami i owocami morza. Jakość dań podkreślają dobrze dobrane wina w wyważonej cenie.
Il Calzone
Miłośnikom włoskiej pizzy i wina szczególnie polecamy restaurację położoną nieco na uboczu Starego Miasta. Il Calzone to przede wszystkim wyjątkowa autorska kuchnia Marcina Pierożyńskiego, który swoim kunsztem potwierdza wysoką jakość serwowanych tu dań. Włoska kuchnia nie jest monolitem i doskonale pokazuje to menu tej restauracji – odnajdziemy tu dania z różnych regionów Włoch. Smaku dopełnia bogata karta win, również pochodzących z winnic rozsianych po całej Italii.
Corleone
Restauracja Corleone to jedna z najbardziej cenionych włoskich knajp w Krakowie. Wrażenie robi konsekwentny wystrój restauracji, który zaczyna się od stojących przy wejściu figur włoskich gangsterów, przez kilka kameralnych sal do dyspozycji gości, a kończy się na urokliwym, kwiecistym ogródku. Menu jest proste i zawiera wszystkie kluczowe dla włoskiej kuchni pozycje. Wrażenie robią wyrafinowane przystawki – carpaccio w wersji tradycyjnej i lżejszej, z ośmiorniczek, tatar z łososia, roladki z bakłażana nadziewane serem provolone. Domowe makarony, mięsa i potrawy z owoców morza tylko potwierdzają dobre wrażenie!
La Grande Mamma
La Grande Mamma to restauracja dla tych, którzy oprócz włoskiej kuchni poszukują elegancji i odrobiny luksusu. Położony na płycie Rynku Głównego lokal to nie trattoria przywodząca na myśl stoliki przy włoskich uliczkach – tu wystrój jest dopracowany w każdym szczególe, dzięki czemu La Grande Mamma to dobry wybór na elegancką kolację czy ważne spotkanie biznesowe. Szef Kuchni Robert Koczwar dba o to, by takie jak wystrój były serwowane tu dania – przyrządzone z pasją i precyzją, wykwintne i apetyczne. O smaku decydują tu starannie selekcjowane składniki, wielokrotnie sprowadzane prosto z Włoch, i oryginalne receptury.