W zalewie włoskich trattorii, niewielkich francuskich knajpek czy urządzonych w nowoczesnym stylu sushi-barów klienci coraz częściej poszukują tradycyjnych, domowych smaków. Polecamy najlepsze krakowskie restauracje serwujące prawdziwą polską kuchnię.
W Starej Kuchni - ul. św. Tomasza 8
Położona tylko 3 minuty od Rynku Głównego klimatyczna restauracja pełna przetworów, książek, miedzianych naczyń i innych antyków, które nadają jej charakter prawdziwej kuchni naszych babć. W sercu lokalu znajduje się potężny piec opalany drewnem, w którym przygotowywane są niektóre dania. Menu jest pełne klasycznych polskich dań - można tu zjeść m. in. kotlet schabowy z farszem z cebuli i pieczarek zapieczony z serem i jajem, kotleciki z mlecznej jagnięciny z dodatkiem prawdziwych grzybów czy bigos z 5 rodzajów mięs, grzybów leśnych, śliwy suszonej i okowity, podany z pajdą wiejskiego chleba.
Morskie Oko - pl. Szczepański 8
Jeśli masz ochotę spróbować góralskiej kuchni, nie musisz jechać do Zakopanego - w centrum Krakowa czeka na Ciebie bogata oferta tradycyjnych góralskich dań w restauracji Morskie Oko. Można tu zjeść prawdziwe owcze i kozie sery, pajdę ze smalcem, tatar wołowy czy placek po zbójnicku. Bardzo przystępne ceny, wyjątkowa jakość i smak potraw, a także długa lista napojów zimnych i gorących - aby pozostać w klimacie, można rozgrzać się przy kubku miodu pitnego, naleweczce lub regionalnej wódce.
Restauracja Biała Róża - ul. Straszewskiego 16
Biała Róża to rodzinna restauracja na wysokim poziomie, gdzie przytulny klimat łączy się ze smakowitą polską kuchnią i odpowiedzialnością za świeże, dobrej jakości składniki. Na menu składają się liczne dania tradycyjnej krakowskiej kuchni mieszczańskiej. Oznacza to wytworne potrawy podane w finezyjny sposób, a jednocześnie nawiązujące do klasycznych, znanych nam z polskich domów smaków.
Restauracja Wentzl - Rynek Główny 19
Historia lokalu położonego w Kamienicy Pod Obrazem sięga końca XIX wieku, gdzie kupiecka rodzina Wentzlów prowadziła słynną krakowską restaurację. Serwuje się tu typową kuchnię galicyjską na bardzo wysokim poziomie. Właścicielką restauracji jest obecnie Magda Gessler! Ten luksusowy lokal znalazł się w elitarnym gronie restauracji wybranych w roku 2014 do przewodnika Michelin, co potwierdza wysoką jakość potraw wychodzących z rąk zespołu wykwalifikowanych kucharzy pod okiem Szefa Kuchni. Klimatyczne, wytworne wnętrza każdej z sal to idealne otoczenie, by delektować się wyjątkowymi smakami w samym sercu Krakowa.
Kolejną restauracją serwującą typowo polską kuchnię, która zasłużyła na wzmiankę w przewodniku Michelin 2014, jest znajdujący się w centrum Krakowa lokal Kogel Mogel. Nowoczesne podejście do tradycyjnych smaków chwyci za serce młodych miłośników kulinariów, których jednak odrzuca przepych i ciężki klimat najpopularniejszych krakowskich restauracji z górnej półki. Tutaj klasyczne smaki łączą się ze świeżym spojrzeniem, nowoczesnym, ale klimatycznym wystrojem, wyjątkowymi wariacjami na temat tradycyjnych polskich dań.
Pod Baranem - ul. św. Gertrudy 21
Restauracja Pod Baranem to ceniony od lat lokal położony u stóp Wawelu. Ciepłe i przytulne wnętrze, imponujące menu i zespół złożony z doświadczonych i utalentowanych kucharzy, ciągle doskonalących się pod okiem Szefa Kuchni i właściciela restauracji - Jana Barana. Oprócz flagowych dań z dziczyzny czy cielęciny, oferta restauracji obejmuje kilka dań wegetariańskich oraz bezglutenowych, dzięki czemu wszyscy klienci bez wyrzeczeń mogą nacieszyć się tradycyjnymi smakami.