Kraków

Ucztowanie po królewsku - w restauracji "Wierzynek"

Są takie dni, kiedy potrzebujemy przeżyć przygodę... Są takie miejsca, które samą swoją atmosferą wprowadzają nas w niezwykły świat. W samym centrum starego miasta w Krakowie, w zabytkowej kamienicy – możemy przenieść się na chwilę w zupełnie inny czas. Ucztowanie po królewsku – czy nie brzmi to zachęcająco?

650 lat temu krakowski kupiec Mikołaj Wierzynek zorganizował ucztę, którą trudno było opisać ówczesnym kronikarzom. Z okazji zaślubin wnuczki Kazimierza Wielkiego z cesarzem Karolem VI Luksemburczykiem, zjechali się wielcy średniowiecznego świata. Stoły uginały się od wymyślnych potraw, obfitość jadła, hojność i gościnność gospodarzy olśniewała przybyłych gości.

Tradycje dawne połączono z nowoczesnym podejściem do sztuki kulinarnej i dziś w restauracji Wierzynek, możemy doświadczyć niezwykłych doznań kulinarnych w otoczeniu iście historycznych wnętrz. Na suficie zachwycające freski, na ścianach obrazy, w tym reprodukcja XIX – wiecznego dzieła Bronisława Abramowicza: „Uczta u Wierzynka”. Siadając przy stylowym stole, możemy podziwiać widok z okna, oraz oryginalne kurdybany – arcydzieła ścienne, charakteryzujące się mistrzowską precyzją wykonania. Ręcznie robione z cielęcej skóry, z zachowaniem technologii z XVII i XVIII wieku, pokryte są srebrnymi płatkami oraz licznymi złoceniami. Tak pieczołowicie dopracowane detale, kandelabry, meble, malowidła – sprawiają, że czujemy się częścią niezwykłej historii. Każda z dostępnych sal, ma nieco inny klimat i wyposażenie. W Sali rycerskiej znajdziemy elementy oręża, zaś w sali renesansowej delikatne, klasyczne zdobienia w ciepłych kolorach oraz pełne blasku mosiężne kinkiety. Tam też odbywają się regularnie koncerty Chopinowskie.

A skoro wyjątkowe wydarzenia, to i wyjątkowi goście. W restauracji Wierzynek, każdy gość jest traktowany w szczególny sposób - stąd też pewnie płynie fakt, iż może się ona poszczycić długą listą pamiątkową gości mniej i bardziej znanych. Bywali tutaj między innymi: prezydenci Stanów Zjednoczonych: John F. Kennedy, Georgie Bush Senior, prezydent Francji Charles de Gaulle, prezydent Czech Vaclav Havel, polskie głowy państwa : Lech Wałęsa, czy Bronisław Komorowski, a także Wisława Szymborska, Czesław Miłosz, Krzysztof Penderecki, Tadeusz Kantor, Jim Carey, Robert de Niro, Steven Spielberg.

Kiedy zdecydujemy się na jedną z klimatycznych sal, czeka na nas królewska obsługa i celebrowanie jedzenia. W ubiegłym roku, odbyła się uroczystość przyznania restauracji Wierzynek certyfikatu organizacji Slow Food Polska. Oznacza to, że możemy znaleźć tutaj potrawy przygotowane z niezwykłą precyzją, ze ściśle wyselekcjonowanych, naturalnych składników. Zaglądanie w kartę działa na naszą wyobraźnię, a gotowe dania stanowią ucztę dla zmysłów. „Ciastko z oscypka sporządzone z musu z koziego sera, galaretki żurawinowej, dekompresowanego zielonego jabłka, z kawiorem z buraka i octem balsamicznym..”, „Kawior Astrachański z sorbetem z szampana”, czy „Assiette z buraka”, na które składa się botwina piklowana, mus z buraka pieczonego, puder z buraka, buraczany chips, plastry buraka marynowanego, i wreszcie lody z buraka z kozim serem...Takie zestawienia sprawiają, że jedzenie staje się nie tylko ucztą, ale i przygodą. Na koniec ucztowania sprawmy sobie jeszcze lody z...karmelizowanych w miodzie borowików, na ziemi czekoladowo – orzechowej, z sosem z czarnej porzeczki!

Do potraw można dobrać precyzyjnie wyselekcjonowane alkohole. W karcie - wina z całego świata, oraz inne rodzaje wysokiej jakości trunków. Dostępny jest też słodki bufet z ofertą ręcznie wykonywanych słodyczy spod rąk mistrzów cukiernictwa. ​

O świetności restauracji Wierzynek, świadczy fakt, iż znalazła się pośród miejsc nominowanych do nagrody World Luxury Restaurant Awards 2017. To miejsce zapewni nam prawdziwą ucztę, nie tylko kulinarną, ale także kulturalną.

Lunch?

Grande Grill

Grande Grill

Grande Grill to popularny dom stekowy w Krakowie, którego początki…
Zobacz więcej

Artykuły

Zobacz więcej