Moda na streetfood, czyli szybkie dania do zjedzenia w biegu, od kilku lat kwitnie w polskich miastach. Niewielkie budki i przyczepy (foodtrucki) serwują już nie tylko burgery i kebab – wśród sprzedawanych na wynos dań możemy odnaleźć naleśniki, potrawy indyjskie, tradycyjne małopolskie dania, a nawet przekąski rodem z kanadyjskiego Quebec'u.
Burgertata to jeden z pierwszych foodtrucków poruszających się po Krakowie. Obecnie sieć obejmuje dwa charakterystyczne, pomarańczowe vany oraz lokale stacjonarne. Po Krakowie porusza się Van biurowy – dostarczając pyszne lunche pracownikom w największych krakowskich biurowcach. Rozkład jazdy i menu dostępne jest na stronie inicjatywy. Pozostałe dwie miejscówki są stałe – niewielka knajpka przy ul. Krupniczej 6 i Burgertata Garaż przy Prochowej 14, skąd można zamówić burgery z dowozem.
Krakowscy miłośnicy orientalnej kuchni chętnie zaglądają do Sami Am Am (Świętego Wawrzyńca 27), czyli niewielkiego lokalu z kuchnią syryjską dostępną przy stoliku lub na wynos. Swoje powodzenie Sami Am Am zawdzięcza prawdziwie wschodnim smakom soczystego mięsa i miękkiego, wypiekanego na miejscu pieczywa. Pomimo streetfoodowego klimatu, jedzenie podane jest w bardzo estetyczny sposób, a oprócz dąń obiadowych nie brakuje tu deserów i tradycyjnych syryjskich herbat.
Antler to jedyne miejsce w Krakowie, gdzie można spróbować typowej kanadyjskiej przekąski – poutine – czyli grubo krojonych frytek w pieczeniowym sosie, z topiącym się serem cheddar. Oprócz poutine w menu znajduje się wiele rodzajów burgerów, których nazwy pochodzą od nazw kanadyjskich miast. Nie brakuje również oferty skierowanej do wegetarian.
Dla zwolenników tradycyjnej kuchni powstał Andrus Food Truck – pierwszy foodtruck z typowo polską kuchnią. Zjemy tu między innymi maczankę po krakowsku, czyli marynowaną, pieczoną w niskiej temperaturze karkówkę z dodatkami, podawaną w wypiekanej na miejscu bułce. Dodatki i sosy można tu dowolnie wybierać, dostępna jest również opcja wegetariańska. Informację o tym, gdzie w danej chwili znajduje się foodtruck, można śledzić na fanpage'u Andrus Food Truck.
Hindus to pierwszy indyjski street food w Krakowie – niewielki van, a w nim codziennie różne cztery sosy z prawdziwym indyjskim ryżem. Każde z dań ma różny poziom ostrości, jedno z nich jest zawsze roślinne. Ceny dań są bardzo przystępne – standardowa porcja kosztuje 10 zł, a powiększona – 13. Potrawy podawane są w wygodnych pudełkach, z których bardzo łatwo się je nawet w drodze.