Kraków

Najlepsze lody w Krakowie

Już wkrótce rozpocznie się sezon na lody – najlepsze są te wyrabiane ręcznie, z pysznych, świeżych owoców, w niewielkich, rzemieślniczych lodziarniach. Jeśli będziesz tego lata w Krakowie, zajrzyj koniecznie do którejś z poniższych – pod niektórymi ustawiają się długie kolejki, które świadczą o wysokiej jakości i wyjątkowym smaku serwowanych tam lodów. Zdecydowanie warto!

Lody na Starowiślnej 83

To miejsce to już legenda na cukierniczej mapie Krakowa. Pracownia Cukiernicza Stanisława Sargi podaje rzemieślnicze lody gałkowe produkowane tylko z naturalnych składników, które przyciągają tłumy. Ciągnąca się wzdłuż Starowiślnej kolejka po lody jest już częścią krajobrazu tego miejsca. Wyrabiane od pokoleń lody dostępne są tu w tradycyjnych smakach – waniliowe, kakaowe, bakaliowe, truskawkowe, borówkowe i kawowe.

Katane, ul. Sławkowska 19

Doskonałe włoskie lody, kremowe i pełne świeżych smaków – wytwarzane według oryginalnych receptur przez Włocha będącego właścicielem lokalu – są doceniane przez Krakowian i turystów odwiedzających stolicę Małopolski. Lodziarnia czynna od pierwszych wiosennych dni do późnej jesieni cieszy się niegasnącą popularnością. Oprócz tradycyjnych lodów w ofercie lokalu są również wyjątkowe torty lodowe i inne słodkości.

Lodziarnia Donizetti, ul. Św. Marka 23

Jeśli masz ochotę spróbować niebanalnych smaków lodów rzemieślniczych, przygotowywanych codziennie w oparciu o sezonowe, naturalne składniki, bez emulgatorów, zagęszczaczy i konserwantów – zajrzyj do Lodziarni Donizetti przy ulicy Św. Marka. Wśród codziennie zmienianych smaków można natrafić na lody krówkowe, tiramisu, gruszkowe, miętowe czy kokosowe. W menu znajdują się również pyszne gofry i naleśniki.

Tiffany, plac Szczepański 7

Niewielka, rodzinna lodziarnia w sercu Krakowa urzeka niebanalnymi smakami. Obok typowych lodów śmietankowych, czekoladowych i cytrynowych, możemy tu skosztować perskich smaków – szafran, baklava, róża, a także lodów orzechowych – z nerkowców, orzechów brazylijskich czy fistaszków. Atutem lodziarni Tiffany nie jest wyłącznie niebanalna oferta – sprzedawane tu lody są zawsze świeże, wytwarzane ręcznie z wysokiej jakości składników i świeżych, sezonowych owoców. Polecamy!

Delikatesowo, ul. Brodzińskiego 1

Lody wytwarzają od ponad 40 lat, cały czas tradycyjnymi, naturalnymi metodami, wyłącznie ze świeżych składników – mleka, cukru, jaj, sezonowych owoców, gorzkiej czekolady, orzechów i nasion. Bez barwników, emulgatorów, zagęszczaczy i konserwantów udaje im się stworzyć lody znane w całym Krakowie. Delikatesowo to nie tylko lodziarnia, ale też sklep z żywnością ekologiczną, pub i kawiarnia – latem warto tu wpaść na kawę lub piwo z lokalnego browaru i pyszne lody.

Argasińscy, ul. Św. Jana 5

Rodzinna Wytwórnia Lodów Argasińscy istnieje w tym miejscu od wielu lat i cieszy się prawdziwą renomą – w 2011 roku lody Argasińscy zostały wpisane na listę Produktów Tradycyjnych. Szerokie menu obejmuje lody o dwudziestu smakach, a także ciasta, desery, kawy i koktaile. Lody sprzedawane są tu na wagę, dzięki czemu możemy spróbować wielu smaków za jednym razem.

Lunch?

Grande Grill

Grande Grill

Grande Grill to popularny dom stekowy w Krakowie, którego początki…
Zobacz więcej

Artykuły

Zobacz więcej