Bistro CHARLOTTE
Cudownie pachnące, świeże pieczywo, wino, domowe konfitury i czekolady Charlotte.
Wszystko to, przygotowane w iście francuskim stylu. Wszystkie chleby i bagietki Charlotte są wyrabiane i pieczone na miejscu. Ciasto robimy na zakwasie z dzikich drożdży żyjących na skórkach winogron z upraw ekologicznych. Chleb formowany jest ręcznie i wypiekany pod okiem doświadczonych piekarzy. Do naszych produktów wykorzystujemy mąkę pszenną i żytnią wysokiej jakości, sól morską i wodę. Nie używamy gotowych mieszanek ani polepszaczy. Stosujemy wydłużony proces fermentacji, który ma ogromny wpływ na jakość pieczywa, ponieważ bakterie mlekowe, które się wtedy rozmnażają, poprawiają wartość odżywczą chleba pszennego i wpływają na zmniejszenie nietolerancji glutenu. Dzięki starej francuskiej recepturze, której podstawą jest proces fermentacji znany od czasów starożytnych, nasze pieczywo zachowuje świeżość przez wiele dni.
Proponujemy wina francuskie, ponieważ najlepiej pasują do prostych dań i tartines serwowanych w Charlotte. Cenimy ich doskonałą jakość przy jednoczesnej niewygórowanej cenie. Wybieramy dla urozmaicenia różne szczepy, także te mniej znane, kojarzące się z konkretnymi regionami, jak Vouvray, Chinon, Côtes du Rhône czy Chablis. Korzystamy najczęściej z oferty małych, rodzinnych winnic, w których uprawa oparta jest na indywidualnej selekcji odmian.
W Charlotte o godzinie 18.00 zmienia się atmosfera z porannej na wieczorną. Podnosimy nasz wielki wspólny stół, zapalamy świece, a słodkie śniadaniowe wypieki zamieniamy na wytrawne tartines i wino, które można zamawiać w karafkach lub na kieliszki.
Szczegóły miejsca
ul.Św.Antoniego 2/4
pt. 07:00 - 01:00
sob. 09:00 - 01:00
niedz. 09:00 - 22:00