Kraków

Najlepsze restauracje tajskie w Krakowie

Popularność kuchni tajskiej stale rośnie, a to ze względu na bardzo wysoką jakość żywności produkowanej w Tajlandii. Dlatego składniki używane do przygotowania tradycyjnych tajskich potraw nie tylko wspaniale smakują, ale także posiadają wysoką wartość odżywczą. W Krakowie coraz częściej powstają restauracje, w których można spróbować typowych tajskich dań. Receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie, zapewniają najlepszy, głęboki smak potraw, niezależnie od tego, gdzie się aktualnie znajdujemy.

Samui – restauracja tajska z tradycjami

Samui to jedna z niewielu krakowskich restauracji, które postawiły na stuprocentową kuchnię tajską. Misją restauracji Samui jest serwowanie przygotowanych w oparciu o tradycyjną recepturę potraw, przykładając jednocześnie dużą wagę do sposobu ich podania. Dzięki temu możemy się tu napawać nie tylko smakiem pysznej tajskiej kuchni, ale także widokiem pięknych, doskonale udekorowanych dań.

Tajska restauracja Samui w swoim menu posiada ponad 90 różnych dań tajskich, a wśród nich tradycyjne zupy, dania mięsne, potrawy z ryb i owoców morza, warzywa lub mięsa w sosie curry z ryżem jaśminowym, makarony, smażony ryż i wiele więcej. Szeroka oferta dań wegetariańskich i wegańskich sprawia, że nikt nie wyjdzie stąd głodny. Ceny nie są zawyżone, zwłaszcza, gdy weźmiemy od uwagę sktupulatnie dobierane, najwyższej jakości składniki, i sprowadzane z Tajlandii zioła i przyprawy. W karcie znajdują się dania ekskluzywne, jak np. homar w sosie chili, które należy zarezerwować wcześniej, i które kosztują więcej niż codzienny obiad. Jednak opierając się na mniej wykwintnych daniach, takich jak zupy i curry, możemy posilić się tu za około 50 zł. Na szczególną uwagę zasługują także dania dla dwojga.

Pod Norenami – orientalna kuchnia wegetariańska

Położona na Krupniczej azjatycka restauracja Pod Norenami łączy w sobie pasję do kuchni japońskiej, chińskiej i tajskiej. Spora część dań w menu Pod Norenami to tradycyjne potrawy tajskie, takie jak zupy Tom Kha Gai i Tom Kha Dauhu, smażona "wieprzowina" w aromacie tajskiej bazylii czy też kilka rodzajów tajskiego curry.

Pod Norenami to autorski projekt wybitnego szefa kuchni – Pawła Albrzykowskiego – który przez wiele lat uczył się kuchni Dalekiego Wschodu i doskonalił swoje umiejętności w londyńskim Soho. Jego celem jest przedstawienie prawdziwie smacznej, aromatycznej, wyrazistej kuchni roślinnej, z akcentem położonym na tradycyjne smaki krajów Dalekiego Wschodu.

Restauracja robi wrażenie już od wejścia – wystrój jest przemyślany i nie tak nachalny, jak to bywa w większości azjatyckich restauracji. Wnętrze ma elegancki charakter, odcina się kolorystycznie od banalnego połączenia czerwieni i złota. Z sufitu zwisają noreny, czyli tradycyjne chińskie zasłonki podzielone pionowo na części, a na ścianach znajdują się dzieła sztuki nawiązujące do kultury Dalekiego Wschodu.

Tao by Zen – gotowanie na żywo

Restauracja TAO by Zen - Teppanyaki & More to pierwsza w Krakowie restauracja, która przyciąga klientów nietypowym widowiskiem. Oczekując na posiłek możemy tu podziwiać kunszt kucharza, na żywo przygotowującego dania z japońskiego grilla Teppanyaki. Szef kuchni codziennie zachwyca gości wybuchami płomieni i pokazem kulinarnej żonglerki. Wszak gotowanie to sztuka!

Kuchnia tajska jest ważnym filarem w menu restauracji – znajdziemy tu tajskie zupy i sałaty, curry, a także naleśniki z kaczką, warzywami i sosem Hoisin, mule po tajsku czy Pad Thai. Potrawy przygotowywane na bieżąco, ze świeżych składników, są smaczne i przywołują smaki rodem z Dalekiego Wschodu.

Dobre wrażenie sprawia wystrój lokalu – chociażby z jego powodu warto na wizytę w restauracji zarezerwować dłuższą chwilę. Minimalistyczne połączenie bieli i jasnej zieleni daje poczucie energii i świeżości. Do tego warto wspomnieć o ogródku, a właściwie ogrodzie – do dyspozycji gości jest znajdujący się za budynkiem ogród pełen roślin, krzewów i drzew, ze ścianą oplecioną bluszczem i pięknym, drewnianym tarasem. Z pewnością warto tam wrócić latem!

WOK Open Kitchen – z woka po tajsku

WOK Open Kitchen to kolejna na mapie Krakowa restauracja z tzw. otwartą kuchnią, czyli taką, w której kucharze są "podglądani" przez gości lokalu. Tutaj dania przygotowywane są na tradycyjnej chińskiej patelni, czyli mocno rozgrzanym woku. W menu znajduje się kilka stałych pozycji oraz lista składników, które dowolnie możemy łączyć na patelni. Do wyboru jest kilka tajskich potraw, jak krewetki po tajsku, Pad Thai, curry czy sałatki.

Podsumowując, trzeba przyznać, że pomimo dość szerokiej oferty Krakowa w zakresie kuchni tajskiej, jest tu nadal sporo do zrobienia. Kuchnia tajska ze swoim bogactwem składników, przypraw, smaków i aromatów, a jednocześnie przy wysokiej jakości tradycyjnych receptur, zasługuje na więcej niż tylko jedną typowo tajską restaurację w Krakowie!

Lunch?

Grande Grill

Grande Grill

Grande Grill to popularny dom stekowy w Krakowie, którego początki…
Zobacz więcej

Artykuły

Zobacz więcej